National Gallery of Victoria: Summer Pavilion

Overview

Winning submission by M@Studio

Client: National Gallery of Victoria
Competition: Anonymous two stage design competition
Winner: M@Studio

The NGV Architecture Commission is an annual open competition which asks architects to consider innovative ways to activate one of Melbourne’s great civic spaces, the Grollo Equiset Garden, with a thought-provoking work of temporary architecture. Competitors were encouraged to offer a unique response to the site, explore new propositions about architecture and design, and demonstrate innovation in material use, fabrication, sustainability and recyclability.

The 2016 competition was judged by Corbett Lyon (Lyons Architecture), Rachel Neeson (Neeson Murcutt Architects), Emma Williamson (CODA) and Fleur Watson (RMIT Design Hub), with Andrew Mackenzie of City Lab acting as competition advisor.

The competition consisted of an anonymous Stage One where five projects were shortlisted from an entry pool of 93. In Stage Two the shortlisted entrants presented a resolved design to be assessed on quality, originality and viability. The judges elected to grant Other Architects a High Commendation for their shortlisted entry. The other shortlisted entrants were March Studio, Nervegna Reed Architecture and Thomas Winwood Architecture.